Prin SURDITATE se ξnţelege scăderea uşoara sau gravă , unilaterală sau bilaterală a acuităţii auditive mergβnd pana la COFOZĂ adica abolirea completă a auzului.
Surdităţile pot fi tranzitorii sau definitive , uşoare , medii sau
grave , unilaterale sau bilaterale , de transmisie ( cauza este
localizată la nivelul urechii externe sau medii ) sau de percepţie (
cauza este localizată la nivelul urechii interne şi/sau la nivelul
sistemului nervos periferic sau central ).
Cauzele surditatilor sunt numeroase si pot fi impartite sumar in doua grupe :
1/ cauze directe ce afecteaza in primul rand urechea
2/ cauze indirecte ce afecteaza organe de vecinatate nas , amigdale , sinusuri , etc care la randul lor vor afecta urechea .
Practic , la cabinetul ORL , din experienta proprie , frecventa cea mai mare o
au surditatile determinate de boli netratate sau tratate incomplet si /sau incorect ale nasului si sinusurilor ( surditati de transmisie ) si surditatile determinate de varsta , tratamente ototoxice , viroze si micro-traumatisme acustice cronice ( surditati de perceptie ).
Concret , cazul afectiunilor indirecte , este vorba despre afectiuni ale nasului si sinusurilor ( rinite , rinosinuzite , polipoze nazale etc ) care in evolutia lor netratate sau tratate defectuos duc la afectarea urechii sau urechilor , dand nastere la otite congestive acute care in evolutia lor merg catre otitele seroase > otitele supurate > otomastoidite . Acestea la randul lor , printre alte simptome ce alerteaza pacientul sau anturajul, prezinta ca simptom important si scaderea auzului si/sau zgomote anormale percepute de pacient (acufene) . Prezentarea de urgenta la medicul specialist ORL este o necesitate.Tratamentul , cu intaietate , specific al bolii organului primar afectat este regula . NU SE RECOMANDA PROTEZAREA AUDITIVA in situatia in care nu s-a tratat cauza si in situatia existentei unui timpan afectat !!!!! . Daca se face protezare in aceste conditii , boala se agraveaza iar urmarile pot fi dintre cele mai sumbre .
Cauzele directe sunt reprezentate de traumatismele mecanice , acustice sau barice ( presiune mare pe ureche ) , varsta , bolile virale , expunerea la zgomote mari timp indelungat , tratamente ototoxice ( GENTAMICINA , KANAMICINA , STREPTOMICINA etc ) . Atentie la copii si varstnici !!!. Astfel putem vorbi , cu mare frecventa , si despre afectarea cu intaietate a urechii interne si/sau a segmentului auditiv al sistemului nervos ( surditate de perceptie ) . In aceste situatii , se impune un control ORL si audiometric complex , care va indica cu precizie mare locul exact al deficientei si se va trece la tratamentul de specialitate . NU SE RECOMANDA PROTEZAREA pana nu se face tratamentul specific al cauzei si pana nu se stabilizeaza surditatea . In situatia existentei tiuiturilor in urechi ( tinitus ) este imperios necesara tratarea sa inaintea protezarii . In caz contrar , surditatea va evolua catre cofoza iar pacientul catre nevroza si handicap grav .
Ca o concluzie :
- Orice tulburare a auzului trebuie rapid si prompt diagnosticata, , investigata audiometric , tratata specific si urmarita in evolutia sa de catre medicul specialist ORL.
- PROTEZAREA AUDITIVA abuziva si/sau incorecta sau IGNORAREA tulburarilor de auz vor creea multe probleme in viitor , caci surditatea este progresiva si de cele mai multe ori , cand pacientul o sesizeaza ea este deja medie sau grava.
- ATENTIE LA TRATAMENTELE adresate copiilor multe dintre ele folosite cu seninatate in prezent sunt OTOTOXICE si vor determina surditatea peste ani la varsta scolara sau la adolescenta.
- ATENTIE LA ZGOMOTE puternice si de lunga durata la locul de munca , la discoteci , restaurante etc. surditatea va apare dupa 5-7 ani si va fi progresiva , greu de stopat si tratat . Ca exemplu vezi Phill Collins , Joe Satriani , Bethoven , Wagner , etc.
- Medicul ORL ist este cel care pune diagnosticul , trateaza si urmareste evolutia surditatilor , ajutat de un departament de AUDIOMETRIE competent si bine utilat.