Personalitati

Christian Samuel Hahnemann ( 1755 - 1843 )

"Singura si cea mai inalta misiune a medicului, este de a transforma boala in sanatate, de a vindeca in adevaratul sens al cuvantului"
Nascut la 10 Aprilie 1755 in Meissen, Saxonia, Hahnemann a crescut in timpul unei ere de schimbare si renastere in Europa, care a fost centrata in Germania, si a fost numita Reforma, care incuraja libertatea de gand si opinie . El s-a nascut intr-o familie saraca si a fost educat de tatal sau sa invete pasiv, fara sa puna interbari. Hahnemann a dezvoltat aceasta educatie impreuna cu setea sa de cunoastere intr-un dar al gandirii si cercetarii profunde, citind practic toate cartile medicale publicate pana atunci in noua limbi.
Hahnemann a devenit doctor in 1791 si a practicat medicina conventionala timp de 9 ani , pana cand a descoperit accidental, ca daca se ingerau doze repetate de Chinchona
(pentru a testa teoria lui Cullens despre eficacitatea Chinchonei de a vindeca malaria) se dezvoltau simptome asemanatoare cu cele ale malariei. Astfel a aparut prima dovada a homeopatiei si deci si primul principiu: Similia similibus curantur sau "asemanarile vindeca asemanarile" . Asa ca Hahnemann a botezat noua sa terapie "Homeo" ( similar, asemanator ) "patie" ( patos - boala, suferinta) si a inceput sa faca demonstratii cu multe medicamente folosite in alopatie, dar metodele sale au fost tratate cu neincredere si ridiculizate de contemporani.

Desi pacientii sai erau vindecati pe baza teoriilor sale, Hahnemann a fost considerat un proscris pentru ca metoda sa a unicului si minimului dozaj ameninta fundatia financiara a marilor apoteci (farmacii) din Germania. Hahnemann s-a concentrat pe reducerea dozelor din medicamentele sale pana la punctul in care medicamentele sale sa nu mai aiba efecte secundare, insa nu a fost multumit, caci acest pas aducea dozajul din medicamete insuficient de puternic pentru a mai actiona . Atunci a experimentat o noua metoda, unde dupa fiecare dilutie scutura viguros substanta, ceea ce producea o potentare a dilutiei desi cantitatile nu erau schimbate ( din punct de vedere stiintific acest fenomen nu a fost explicat nici azi ).

In 1810, Hahnemann a publicat primele 6 editii ale Organon-ului care definea clar filosofia homeopatiei. In acelasi an 80.000 de oameni au murit cand Napoleon a atacat Leipzig-ul. Tratamentul aplicat de Hanemann supravietuitorilor cat si victimelor febrei tifoide ce a urmat acelui asediu a avut succes si a raspandit reputatia sa de homeopat. El a tinut si cursuri la Universitatea din Leipzig unde prelegerile sale se transformau deseori in manifestari impotriva unor practici periculoase din medicina traditionala, find poreclit de catre studentii sai " Uraganul infuriat" . In 1821 Hahnemann dovedise eficienta a 66 de remedii homeopatice si a publicat Materia medica Pura in 6 volume. In 1831, Holera a lovit Europa Centrala si Hahnemann a publicat lucrari despre tratamentul homeopatic al bolii si a initiat prima folosire pe mase largi a homeopatiei care avea o rata de vindecare de 96 %, comparativ cu rata de 41 % a alopatiei.

In 1834 Hahnemann a intalnit pe madmoiselle Marie Melanie D'Hervilly, ce facea parte din avangarda pariziana. S-au casatorit si dupa 6 luni s-au stabilit in Paris. In ciuda faptlui ca el avea de 2 ori varsta ei, au ramas foarte intimi, ea lucrand cot la cot cu el pana cand acesta a murit la 2 iulie 1843 in Paris, avand varsta de 88 ani. Tabloul de mai sus a fost pictat de catre Melanie cand Hahnemann avea 83 de ani. (Foto: Tabloul original se afla la Bosch Institute in Stuttgart)


Constantine Hering ( 1800 - 1880 )

"Cu fiecare rasuflare pretuiesc memoria pamantului tatalui meu. Niciodata nu l-am uitat. Nimeni nu stie ce pierde atunci cand paraseste tinutul nasterii sale , un strain intr-o tara straina , dar am trecut peste toate de dragul homeopatiei. Aceasta este acum tara copiilor mei."

Constantin Hering s-a nascut la 1 ianuarie 1800 in Oschatz, Germania, intr-o familie religioasa . Mai tarziu a devenit intersat de si a studiat medicina la Universitatea din Leipzig, unde profesorul sau, Dr. Robbi, i-a cerut sa scrie o carte impotriva lui Hahnemann care abia publicase Organonul Medicinei Rationale . Hering a citit lucrarea lui Hahnemann si a testat afirmatiile acestuia pentru a le putea combate. Dar nu a scris o lucrare negativa la adresa lui Hanemann, ci si-a dat demisia
de la Universitate si a devenit unul din cei mai infocati sustinatori ai homeopatiei. A absolvit Universitatea din Leipzig in 1826 numindu-si lucrarea de doctorat "De Medicina Futura", in care spre dezamagirea profesorilor sai s-a declarat a fi un homeopat.

Hering a fost trimis in Paramaribo, Surinam de catre Regele Saxoniei, unde a condus experimente zoologice si botanice pentru guvernul sau. In curand, Regele a incercat sa il impiedice sa isi pubilice prolificele descoperiri in domeniul homeopatiei, dar Hering a demisionat si a devenit medicul oficial al guvernatorului din Surinam. El si-a axat activitatea pe descoperirea de noi remedii homeopatice pe care le trimitea la Paris lui Hahnemann si lui Stapf , prietenul si editorul sau din Germania.

Hering a descoperit remediul Lachesis prin accident in timp ce pulveriza venin in laboratorul sau de acasa in Paramaribo. El incerca sa gaseasca un substitut imbunatatit la inocularea cu variola vacii pe care Jenner o dezvolta in Marea Britanie si despre care Hering credea ca este foarte periculoasa si foarte brutala pentru homeopatie. Interesul si exeperienta sa cu veninul de sarpe la facut sa presupuna ca saliva unui caine turbat, sau coji de variola facute pudra, sau orice alt produs al unei boli putea fi preparat dupa metoda lui Hahnemann paentru ca sa rezulte intr-o metoda infailibila de a vindeca acea boala. Astfel, Hering avea sa devina involuntar primul reprezentant al terapiei isopate, el paralizandu-si partea dreapta incercand dilutii mari de Lachesis. Hering a stat in Paramaribo 6 ani dupa care a plecat in America la Philadelphia in 1833. Nava cu care s-a dus a fost a fost distrusa intr-o furtuna in apropierea tarmului, dar Hering impreuna cu echipajul au supravietuit cu ajutorul barcilor de salvare si au ajuns la Marha's Vineyard unde Hering s-a stabilit inainte de a se muta definitiv in Philadelphia. In 1848 Hering a creat The Hahnemann Medical College of Pennslyvania care este considerat a fi unul dintre cele mai mari institute de homeopatie, alaturi de Kent's Post Graduate School. Acolo Hering si studentii sai au tratat peste 50.000 de pacienti pe an si educat 3500 de homeopati.

Hering a inceput sa organizeze voluminoasele sale note in The Guiding Symptoms of Our Materia Medica cu un an inainte de a muri in 1879. Cartea a fost terminata de catre studentii sai si publicata postum in 1891. Hering este cunoscut ca parintele homeopatiei americane si a fost foarte apreciat de catre contemporanii sai. In ultimii 40 de ani de viata, el putea fi vazut pe aleile Philadelphiei, notandu-si date in imensa colectia de caiete pe care o avea. Daca se intalnea cu un coleg homeopat il storcea pe acesta de toate informatiile pe care i le putea da despre cazuri intalnite. Hering a trait dupa moto-ul sau: "Die milde Macht ist gross" - Puterea gentila este mare. Foto: tabloul original se afla la National Center for Homeopathy in Philadelphia.
James Tyler Kent ( 1849 - 1916 )

"You cannot divorce Medicine and Theology. Man exists all the way down, from his innermost Spiritual to his outermost Natural."
" Nu poti sa desparti Medicina de Teologie. Omul se defineste de la spiritualitatea interioara la exteriorul natural"
Kent poate ca a depasit geniul lui Hahnemann, aducand secolului 20 o forma rafinata si foarte accesibila de homeopatie. Se stiu foarte putine despre viata lui privata, deoarece era o persoana retrasa. A practicat medicina obisnuita, pana cand Dr.-ul Richard Phelan ( un absolvent al Instotului de homeopatie Hahnemann ) a vindecat-o pe sotia lui Kent, grav bolnava, cu ajutorul medicinei homeopate, ceea ce l-a facut pe Kent sa se "converteasca" la homeopatie. In 1888 Kent a fost invitat sa devina medic la noul spital homeopatic din Philadelphia, unde a fondat celebra postuniversitara ce-i poarta numele. Kent era un practicant avid al sectei lui Swedenborg si propunea potente mari in medicamentatie ( de la 200-c in sus ), prescriind adesea potente CM si MM inspirindu-i pe adeptii sai ca homeopatul nu trebuie sa trateze nu mai trupul, ci si sufletul, care cerea folosirea marilor potente. Faimosul Repertoar al Lui Kent a fost mai sistematic si mai lizibil decat scriirile predecsorilor sai, fiind inca si in ziua de azi o carte de capatai a medicilor homeopati. Kent a dezvoltat "tablouri" ale constitutiilor pacientilor, de exemplu: Sulphur era "filozoful zdentaros"
.Mai tarziu, eleva sa, Margaret Tyler, a dezvoltat aceasta idee in cartea sa Tablouri ale Medicamentelor Homeopate. Influenta si popularitatea ideilor lui Kent au dezvoltat homeopatia in intreaga lume.

(Foto: Hahnemann Medical College Archives, Notele lui Bradford)

Toate informatiile, sugestiile si recomandarile din cadrul www.homeopatie.ro au caracter informativ si nu inlocuiesc sub nici o forma consultul medical realizat in cadrul cerut de lege.
Pentru conditiile ce necesita atentia medicala, intotdeauna contactati medicul dumneavoastra curant.

Daca doriti sa aflati mai multe informatii, sugeram sa urmati link-urile de mai jos:

Veniturile obtinute din advertising ne ajuta in misiunea de a oferi informatii de calitate si de a raspandi beneficiile homeopatiei, lucru ce nu afecteaza sub nici o forma calitatea continutului cat si  veridicitatea informatiei regasite in www.homeopatie.ro

Homeopatie.ro nu sustine nici un produs sau serviciu al oricarei terte parti promovate pe site.

Daca doriti sa aflati mai multe detalii va rugam sa urmati link-ul Politica de Reclama